Voorvoet Klachten
De pijn kan bijvoorbeeld ontstaan door een doorgezakte voorvoet of een beknelde zenuw tussen uw middenvoetbeentjes. Ook kunnen er problemen zijn aan uw tenen of nagels.
Oorzaken van de pijn zijn vaak overbelasting, een verkeerde voet- of teenstand, een afwijkend looppatroon en/of verkeerd schoeisel.


Klachten in de voorvoet
Een likdoorn wordt ook wel een eksteroog genoemd. Dit is een pijnlijk eeltplek die meestal onder de voorvoet of tussen de tenen zit. Een likdoorn ontstaat wanneer er op een klein gedeelte van de huid extra hoge druk plaatsvindt, dit kan zijn door een afwijkende voetstand en/of verkeerd schoeisel. Het eelt wordt op die plaats naar binnen gedrukt en er ontstaat een soort pitje. Dit pitje kunt u niet altijd zien omdat deze onder het eelt zit. U voelt een stekende pijn. Om van deze klacht af te komen moet de likdoorn goed worden verwijderd en kan uw podotherapeut met op maat vervaardigde hulpmiddelen de druk ter plaatste van de likdoorn verlagen zodat deze niet meer terugkomt.
Schimmelnagels, ook wel kalknagels genoemd, zijn nagels die met schimmel geïnfecteerd zijn. Schimmels zijn bij iedereen op de huid aanwezig. Pas als de schimmel je huid of nagels binnendringt en zich uitbreidt heeft u een schimmelinfectie. Meestal begint deze infectie in uw nagel met een klein geelwit plekje. Als u de schimmelnagel niet behandeld zal uw nagel later geel/bruin verkleuren. Ook kan de nagel dikker en brokkelig worden. In een later stadium kan de nagel zelfs helemaal of gedeeltelijk loslaten. Een schimmelnagel kan daarom niet alleen cosmetisch vervelend maar ook pijnlijk zijn. Uw podotherapeut kan u helpen met adviezen en een eventuele behandeling om deze pijn te verlichten.
Een ingegroeide nagel is een nagel die aan een van uw tenen aan de zijkant in de huid groeit. Dit kan komen door het verkeerd groeien van de nagel, door zijn afwijkende vorm of door het verkeerd knippen of afscheuren van de nagel. De huid waar de nagel ingroeit reageert op de nagel die de huid doorboort en gaat hierdoor ontsteken. Dit kan gepaard gaan met veel pijn, zwelling en pus. Uw podotherapeut kan op een vakkundige manier bijna pijnloos het ingegroeide stukje van de nagel verwijderen en de nagel begeleiden zodat deze niet meer ingroeit. Adviezen van de podotherapeut kunnen u helpen ervoor te zorgen dat deze klacht niet meer terugkomt.
Een hamerteen is een standsafwijking van de tenen. De gewrichtjes van de teen staan gebogen, waardoor de teen een geklauwde stand krijgt. Door deze stand kunnen er drukplekjes, eelt en likdoorns bovenop de teen of op het topje van de teen ontstaan. Doormiddel van op maat vervaardigde hulpmiddelen kan uw podotherapeut ervoor zorgen dat de stand van uw tenen eventueel wordt verbeterd en de druk en pijn wordt verminderd.
Een mortonse neuroom is een beknelde zenuw, meestal tussen het uiteinde van de middenvoetsbeentjes 3 en 4 in uw voorvoet. Door deze beknelde zenuw ontstaat er een stekende pijn in uw voorvoet met eventueel een uitstraling naar de tenen bij het lopen. Als u gaat zitten en de schoenen uitdoet neemt de pijn meestal af. Naast te smalle schoenen kunnen een afwijkende voetstand of afwijkend looppatroon de oorzaak zijn van deze klacht. Uw podotherapeut kan u helpen met op maat vervaardigde hulpmiddelen en adviezen of deze klacht te verlichten of te verhelpen.
Bij een hallux valgus is er sprake van een scheefstand van de grote teen in de richting van de andere tenen. De klacht ontstaat door een afwijkende voetstand, het dragen van verkeerd schoeisel en/of erfelijkheid. Door het scheef staan van de teen kan er tijdens het afwikkelen pijn ontstaan in het gewricht. De knobbel die hierdoor ontstaat aan de binnenkant van het gewricht kan rood en pijnlijk zijn. Er kan drukpijn of likdoorns ontstaan tussen de grote teen en de teen of tenen ernaast. Uw podotherapeut kan met op maat gemaakt hulpmiddelen u helpen om de stand van de teen te verbeteren tijdens het afwikkelen en pijn te verlichten.
Capsulitis in de voorvoet is een ontsteking van het weefsel rondom de kopjes van uw middenvoetbeentjes. Door een afwijkende stand in uw voorvoet en/ of een afwijkend looppatroon kunnen die kopjes overbelast raken en gaan ontsteken. Dit kan een zeurende en stekende pijn geven bij belasting. Uw voorvoet kan zelfs warm aanvoelen.
Jicht is een reumatische aandoening waarbij urinezuurkristallen neerslaan in de gewrichten, het lichaam kan deze kristallen niet zelf ‘afvoeren’. Het ophopen van de kristallen zorgt voor een ontstoken gewricht. Het gewricht is plotseling zeer rood, pijnlijk, gezwollen en stijf. Jicht komt voornamelijk voor bij mannen boven de 40 jaar. Deze aandoening komt vaak voor in het grote teengewricht. Voeding en medicatie kunnen u helpen bij deze klacht.
Een marsfractuur is een gebroken middenvoetsbeentje. Het is een breuk die ontstaat doordat er continu druk staat op dezelfde plek in de voorvoet. Deze breuk wordt ‘marsfractuur’ genoemd omdat deze vaak ontstaat bij een lange wandeling. U voelt een plotselinge pijn of ‘knak’ tijdens het lopen. Doorlopen en belasten doet daarna erge pijn.
Deze breuk is niet altijd te zien op een röntgenfoto. Met adviezen kan uw podotherapeut u helpen deze pijn te verlichten.
Artrose is een aandoening waarbij het kraakbeen in een gewricht in kwaliteit, soepelheid en dikte achteruit is gegaan. Dit kan leiden tot een bewegingsbeperking en pijn in een gewricht. Artrose komt in bepaalde mate voor bij iedereen boven de 50 jaar en kan voorkomen in alle gewrichten. Artrose in het grote teengewricht kan invloed hebben op het afwikkelen van de voet. Uw podotherapeut kan u helpen met schoenadviezen en hulpmiddelen om eventuele pijn te verlichten en het afwikkelen van de voet te verbeteren.